Zdravý bachor je základem pro zdraví dojnice. Vyvážená krmná dávka se správnými hladinami efektivní vlákniny, škrobu, bílkovin, vitamínu a minerálií, kterou dojnice přijímá každý den, vytváří zdravé bachorové prostředí.
Když se potrava dostane do dutiny ústní, je nejprve rozžvýkána zuby na menší částice (mechanické trávení). Z dutiny ústní potrava postupuje jícnem do systému předžaludku s celkovým objemem cca 190 litru. Systém předžaludku se skládá ze 4 částí: bachor, čepec, kniha, a slez (pravý žaludek). Bachor je hlavní a zároveň největší předžaludek, kde miliardy bakterií, kvasinek a nálevníku pomáhají trávit krmivo na jednotlivé živiny a energii využitelné dojnicí. Bachor je také hlavním skladištěm krmiva v průběhu trávení. Čepec, předžaludek podobající se medové plástvi, je nejníže položenou částí systému předžaludku. Zachytává všechny tuhé součástí včetně cizích kovových předmětu. Z tohoto důvodů je často preventivně do čepce vkládán magnet pro jejich záchyt. Kniha má kulatý tvar, je zde mnoho vrstev absorbční tkáně, připomínající listy otevřené knihy, které vstřebávají vodu ze zažitiny a zároveň přispívají k zadržování velkých částic v bachoru pro další trávení. Dobře natrávená zažitina prochází knihou do posledního oddílu systému předžaludku, do slezu. Slez je pravý žaludek, podobný žaludku člověka, produkuje kyselinu chlorovodíkovou a trávicí enzymy (pepsin).