Pro výrobu objemných krmiv nabízíme osvědčenou řadu biologicko enzymatických inokulantů. Je postavena na kmenu bakterie Pediococcus pentosaceus, který v minulých letech přispěl ve vyrobených v silážích k velmi dobrým výsledkům. Není konkurenční vůči bakteriím mléčného kvašení, naopak jim vytváří na počátku fermentace prostředí pro jejich rychlý rozvoj. Daří se mu v prostředí pH 4.5 - 8.0 ideálně při pH 5.0 - 6.5. Má velmi krátký generační interval, tedy se mnohem rychleji množí, oproti např. Lactobacillům. Je tolerantnější k vysoké sušině, má širší rozpětí optimální teploty a pH pro růst, roste tedy dobře i v chladném období (jaro, podzim). Využívá především pěti uhlíkaté cukry, tvoří se tedy více kyseliny mléčné. V neposlední řadě má schopnost produkce bakteriocinů, které inhibují růst některých jiných bakterií a hubí listerie.
"aktuální nové ceny pro rok 2021 jsou k dispozici u zookonzultantů"
Konzervant Formasil® je vhodný pro trávy a jetelotrávy, zatímco Formasil® Alfa je vzhledem k použitým kmenům bakterií a dvěma enzymům o vysoké aktivitě, vhodný pro vojtěšky a jetele. U kukuřic zdůrazňujeme stabilitu siláže a proto je konzervační přípravek postaven kromě na již zmíněné bakterii též na speciálně vyšlechtěném unikátním kmeni Lactobacillus buchneri (viz. Formasil® Maize ). Jejím působením vznikají kromě kyseliny octové ještě 1,2 propandiol (monopropylen glykol), dále pak kyselina propionová a 1- propanol. Všechny tyto látky mají protiplísňový účinek. Výbornou volbu zvolených homo a heterofermentativní bakterií ve Formasil ® Maize potvrdily srovnávací pokusy Výzkumného ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi viz. Vliv aditiv na kvalitu kukuřičných siláží .
Již čtvrtým rokem je k dispozici konzervant Formasil ® Cool. Mnoho chovatelů někdy sklízí trávy a další krmiva o vysoké sušině. Dochází tak k nekontrolovanému růstu nežádoucích plísní a kvasinek, k přehřívání hmoty. Také na první seče s vyšším obsahem cukrů nabízíme tento v Evropě a USA osvědčený konzervant opět s unikátním kmenem bakterie Lactobacillus buchneri, úspěšnou bakterií Pediococcus pentosaceus a enzymy.
Více k problematice jste se mohli dozvědět na našem každoročním semináři Siláže 2021.