Mléko patří v ČR podle strategie MZe (2016) z hlediska zachování vhodné struktury českého zemědělství mezi klíčové komodity. Podle předběžných údajů souhrnného zemědělského účtu se v roce 2021 (ČSÚ 2022) produkce mléka ve finančním vyjádření podílela 55 % na živočišné produkci a 18 % na produkci zemědělského odvětví celkem. Tento údaj se v posledních letech…
SILÁŽOVÁNÍ 2022 S MNOHA LETY OSVĚDČENÝMI PŘÍPRAVKY ANEB SÁZÍME NA PROVĚŘENOU KVALITU
Pro výrobu objemných krmiv nabízíme osvědčenou řadu biologicko enzymatických inokulantů. Je postavena na kmenu bakterie Pediococcus pentosaceus, který v minulých letech přispěl ve vyrobených v silážích k velmi dobrým výsledkům. Není konkurenční vůči bakteriím mléčného kvašení, naopak jim vytváří na počátku fermentace prostředí pro jejich rychlý rozvoj. Daří se mu v prostředí pH 4.5 -…
Na počátku bylo tele…
O budoucí užitkovosti každé krávy ve vašem chovu rozhoduje již vývoj v děloze matky a pak velmi významně krátké období života do odstavu. Jak velký má toto období vliv a jak ho projít s co možná nejmenšími ztrátami, je tématem mého zamyšlení s využitím informací z dob dávných, nedávných i současnosti. Cíl odchovu Na základě…
Vybudování sítě minerálních slanisek – jeden z nástrojů zlepšení péče o zvěř
Minerální slaniska slouží k uložení sypkého minerálního krmiva pro samovolný odběr zvěří. Hlavním významem je volný celoroční příjem minerálních látek spárkatou zvěří. Minerální krmivo je určeno jako náplň do slanisek namísto kusové nebo lisované soli a mělo by být celoročně k dispozici. Kromě soli, která je samozřejmě součástí minerálního krmiva „Premin SLANISKO II“, obsahuje toto…
Ekonomické souvislosti výroby mléka v ČR v roce 2020
V zemědělském podniku je trvalá pozornost věnována ekonomice chovu a nejinak je tomu i u producentů mléka. Ekonomické výsledky roku 2020 byly ovlivněny poklesem ceny mléka, které mohly být způsobeny vyšší nabídkou oproti poptávce a problematickým odbytem. Cílem tohoto příspěvku byla analýza ekonomických ukazatelů výroby mléka v ČR za rok 2020 a srovnání s výsledky…
Najčastejšie polemiky o výžive koní
Cieľom tohto článku je upozorniť na niektoré názory a tvrdenia o výžive koní, ktoré sú rozšírené medzi laickou, ale aj odbornou verejnosťou a konfrontovať ich s odbornými poznatkami, ktoré sú neustále dopĺňané a obnovované. Zatiaľ čo výživu hospodárskych zvierat, ktoré poskytujú hmotný úžitok vo forme nadojeného mlieka alebo vyprodukovaného mäsa je možné posúdiť pomerne exaktne…
Využití obdukovaných aminokyselin ve výživě spárkaté zvěře + Newsletter spárkatá 2021
Bílkoviny, N-látky, jsou jakýmsi hnacím motorem všech procesů v metabolismu zvířete. To samozřejmě platí i pro přežvýkavce. V jejich výživě a metabolismu hraje bachor s mikrobiální fermentací speciální roli a zásadní způsobem tak ovlivňuje trávení a využívání přijatého krmiva. Vedle bílkovin krmiva jsou mikroorganismy bachoru schopné využívat i nebílkovinné N-látky k syntéze mikrobiálního proteinu. Syntéza…
Zlepšená imunita krav s vysokou produkcí závisí na úspěšně zvládnutém tranzitním období
Proč je tranzitní období tak důležité? Mléčná produkce na krávu je jedním z klíčových požadavků na ziskovost při vysokých nákladech ve stádech s celoročním telením. Stáda s produkcí 40 kg jsou dnes v zemědělské prvovýrobě zcela běžná, přičemž mnoho stád již dosahuje téměř 50 kg. Tato stáda jsou charakteristická tím, že mají minimální výskyt kulhavosti, vynikající rychlost růstu telat…
Náklady na výrobu mléka se zvyšují
Výzkumný ústav živočišné výroby dlouhodobě sleduje vývoj hlavních ukazatelů ekonomiky chovu skotu. Náklady na litr prodaného mléka se meziročně zvýšily o 0,40 Kč/l a po odpočtu vedlejších výrobků (telata a statková hnojiva) činily 8,96 Kč. Průměrné náklady nebylo možno v roce 2019 plně uhradit příjmy z prodeje mléka a produkce mléka, bez dotací tedy byla…
SILÁŽOVÁNÍ 2021 S MNOHA LETY OSVĚDČENÝMI PŘÍPRAVKY ANEB SÁZÍME NA PROVĚŘENOU KVALITU
Pro výrobu objemných krmiv nabízíme osvědčenou řadu biologicko enzymatických inokulantů. Je postavena na kmenu bakterie Pediococcus pentosaceus, který v minulých letech přispěl ve vyrobených v silážích k velmi dobrým výsledkům. Není konkurenční vůči bakteriím mléčného kvašení, naopak jim vytváří na počátku fermentace prostředí pro jejich rychlý rozvoj. Daří se mu v prostředí pH 4.5 -…