Konzervace objemných krmiv, jinými slovy senážování ci silážování, je způsob, jak dlouhodobě skladovat objemná krmiva a uchovat jejich výživnou hodnotu. Tato technologie se v praxi běžně používá po desetiletí. Konzervace objemných krmiv dosáhla nebývalého rozmachu v posledních třech dekádách. Díky rozvoji biotechnologií máme k dispozici mnoho produktů, které pomáhají „nastartovat“ a řídit fermentační proces v konzervované píci. Na druhou stranu je také důležité podotknout, že proces šlechtění hybridu trav, kukuřic a jiných krmných plodin rozšířil tyto plodiny snad do všech koutu naší krajiny. Zejména se to týká kukuřice. Od momentu posečení objemné píce nastávají různé ztráty, a to až do chvíle, kdy se konzervované krmivo používá pro krmení skotu. Ztráty vznikají již na poli a také v silážním žlabu. Ve své podstatě jsou přirozené. Bez žádných ztrát konzervované objemné krmivo nelze vyrobit. Je možno je omezit. Naší úlohou tedy je tyto ztráty mít pod kontrolou a minimalizovat.