Aktuální newsletter byl připraven pro chovatele přežvýkavé spárkaté zvěře, kteří chtějí svou činností přispět k jejímu řádnému chovu a ke zvýšení chovné a trofejové hodnoty zvěře. Do této odborné publikace jsme vybrali všechna důležitá témata týkající se výživy, přikrmování a krmení srnčí, jelení, daňčí a mufloní zvěře, a to jak v podmínkách volných honiteb, tak…
Produkce mléka v roce 2016 v ČR
Za rok 2016 byla u souboru 103 podniků s chovem dojnic zjištěna dojivost na krávu 8508 litrů, obsah tuku a bílkovin 3,95 a 3,47 %, PSB 209 tis. v ml mléka, odchov 101 telat na 100 krav, vyřazování (obměna stáda) 35,4 % a další. Celou reportáž naleznete v souboru PDF níže. Kolektiv autorů: Produkce v…
Rentabilita výroby mléka v ČR v roce 2016
Cílem tohoto příspěvku je stanovení ročních nákladů v chovu dojených krav, určení celkové rentability a defi nování faktorů s největším vlivem na ekonomickou efektivitu chovu v ČR za rok 2016. Celou reportáž naleznete v souboru PDF níže. Kolektiv autorů: Rentabilita výroby mléka v ČR v roce 2016, Náš chov 1/2017
Zajištění kvality siláže
V posledních dvou až třech letech prochází světová produkce mléka bouřlivým vývojem. Také ve Velké Británii náklady na produkci převyšují tržby za mléko. Proto je nezbytné stále zefektivňovat výrobu mléka. Ceny mléka se mění v cyklech. Chovatelé se musí naučit přežít i v dobách mléčné krize,« uvedl na semináři o silážích, kterou uspořádala společnost VVS Verměřovice, Lee Grasham…
Silážní procesy
Společnost VVS Verměřovice v rámci jarních seminářů na téma Silážování pozvala do pléna také zahraničního přednášejícího Leeho Greshama ze společnosti Biotal, který přijel prezentovat aktuální téma Efektivní silážní procesy a působení bakterií a enzymů. Společnost Biotal byla založena na popud univerzity v Cardiffu a ve svém počátku se zabývala výzkumem biotechnologií se zaměřením na mikroorganismy. Celou reportáž…
Vliv délky řezanky zavadlé vojtěšky na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže
Cílem pokusu bylo zjistit, nakolik délka řezanky zavadlé vojtěšky a přídavek aditiv ovlivní kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže. Teplota s přesností 0,065 °C byla kontinuálně měřena v průběhu fermentace a aerobní degradace. Kromě kontroly bez aditiva byl testován vliv tří chemických a dvou biologických konzervantů. Pro zjištění délky řezanky byl použit Penn State Particle Size Separator. Po separaci siláže…
Starší odborné články
Desetiletý vývoj provoz. a ekonom. ukazatelů výroby mléka v ČR, Náš chov 9/2016 Associations of reproduction and health with the perform. and profit of dairy cows Radko Loučka: Vliv aditiv na kvalitu kukuřičných siláží, Krmivářství 27/2016 Syrůček, Burdych: Ekonomické ukazatele výroby mléka v ČR, Náš chov 7/2016 Dairy farm profit acc. to the herd size,…