V zemědělském podniku je trvalá pozornost věnována ekonomice chovu a nejinak je tomu i u producentů mléka. Ekonomické výsledky roku 2020 byly ovlivněny poklesem ceny mléka, které mohly být způsobeny vyšší nabídkou oproti poptávce a problematickým odbytem. Cílem tohoto příspěvku byla analýza ekonomických ukazatelů výroby mléka v ČR za rok 2020 a srovnání s výsledky let minulých. Údaje byly získány dotazníkovou metodou od 124 podniků v ČR. Z výsledků vyplynulo, že se v roce 2020 meziročně zvýšily celkové náklady o 2931 Kč na krávu a rok na 83 036 Kč. Po odpočtu vedlejších výrobků činily náklady na litr prodaného mléka 9,07 Kč, což představuje meziroční zvýšení o 0,12 Kč. Stejně jako v roce předcházejícím nebylo možno z tržeb za mléko uhradit veškeré náklady a v průměru byla produkce ztrátová. Kladné rentability bylo možné v průměru dosáhnout až při zohlednění všech dotací. Za poslední čtyři roky se cena mléka příliš nezměnila, naproti tomu náklady na litr prodaného mléka se zvýšily zhruba o 8 %. Analýza potvrdila rozdílnou úroveň nákladů u skupin podniků podle chovaného plemene, výrobní oblasti, velikosti stáda a průměrné roční tržní produkce mléka.
Klíčová slova: mléko; náklady; cena mléka; rentabilita; plemeno
Úvod
V roce 2020 působení celosvětové pandemie a s ní související vládní opatření ovlivnily většinu sektorů národního hospodářství včetně zemědělství. Jak uvádí tisková zpráva MZe (2021a), „zemědělství se v minulém roce muselo potýkat také s negativními dopady pandemie koronaviru, která měla vliv na pracovní síly v zemědělství i na ceny a odbyt zemědělských komodit.“. I při těchto zjevných komplikacích odhadovaný ekonomický výsledek českého zemědělství za rok 2020 podle zprávy ČSÚ (2021a) meziročně vzrostl, což bylo dáno zejména růstem produkce rostlinné výroby. Ze zprávy také vyplývá, že v rámci živočišné výroby sice poklesla produkce jatečných zvířat, ale rostoucí tendenci měla produkce vajec a mléka. V sektoru výroby mléka došlo v loňském roce v ČR k růstu celkové produkce (podobně jako ve většině zemí EU), naproti tomu ekonomický výsledek negativně ovlivnil pokles výkupní ceny mléka. Ta z velké míry závisí na nabídce a poptávce na světových trzích. Chovatel dojeného skotu sice vývoj na trzích neovlivní, ale může na podnikové úrovni optimalizovat náklady s cílem zvýšit ekonomickou efektivitu produkce, která je důležitá pro udržení a další rozvoj tohoto významného agrárního odvětví. Cílem tohoto příspěvku bylo na základě vlastního dotazníkového šetření u chovatelů dojeného skotu v ČR analyzovat ekonomické ukazatele výroby mléka za rok 2020, posoudit jejich dlouhodobý vývoj a zhodnotit rozdílnost v nákladech ve skupinách podniků podle různých kritérií.
Celý článek ve formátu pdf zde